luni, 4 februarie 2008

A MURIT LEGENDA EVERESTULUI


Primul om care a ajuns pe varful Everest, neozeelandezul Edmund Hillary, s-a stins din viata vineri, 11 ianuarie a.c., intr-un spital din Auckland, in urma unei crize cardiace. Avea 88 de ani si de mai mult timp renuntase la aparitiile publice din cauza problemelor de sanatate.

El a participat, in 1953, la expeditia condusa de ofiterul britanic John Hunt, in urma careia a fost atins, in premiera, cel mai inalt varf din lume (8848 m altitudine). Expeditia a debutat in luna martie si a fost dusa la capat pe 29 mai doar de Hillary si de serpasul nepalez Tenzing Norgay, ceilalti alpinisti renuntand pe parcurs, din cauza epuizarii.

Hillary a refuzat multa vreme sa-si recunoasca performanta, preferand sa spuna ca el si prietenul serpas care il insotea au atins in acelasi timp varful. In acea zi de 29 mai, el a facut cateva poze in care apare Tenzing, dar serpasul nu stia sa foloseasca aparatul foto, astfel ca nu exista imagini in care sa apara si Hillary.

Vestea ca un cetatean al Commenwealth-ului a atins cel mai inalt varf din lume a ajuns in Marea Britanie pe 2 iunie, chiar in ziua incoronarii reginei Elisabeta a II-a, care l-a decorat pe Edmund Hillary cu ordinul Imperiului Britanic.

Sa amintim, dragi cititori, cateva repere din fascinanta viata a lui Sir Edmund Hillary.

Inca de cand avea 10 ani, el a inceput escaladele in muntii Noii Zeelande, cu altitudini maxime apropiate de cele ale Carpatilor. In 1950, calatorea in Europa, escaladand trasee clasice din Alpii Elvetieni si Austrieci. In acelasi an, impreuna cu alti 3 alpinisti neozeelandezi, a facut o expeditie in Himalaya, in zona Gawcal, urcand 6 varfuri de peste 6600 m, ceea ce i-a facilitat acceptarea in expeditia engleza din anul 1951 si apoi in cea din 1953.

S-a dedicat actiunilor umanitare in zona Himalaya. Cu fonduri donate de Field Entreprise Educational Corporation of Chicago, sunt ridicate 17 scoli - printre care si Colegiul Khumjung, prima scoala de acest gen de la poalele Himalayei - apar aductiuni de apa potabila, poduri peste suvoaie torentiale. In 1975, un aerodrom si un spital au fost construite pe aceeasi filiera in localitatea Phaplu. Hillary lanseaza, in anul 1978, o alta campanie internationala de colectare de fonduri, cu scopul de a ajuta locuitorii din zona himalayana.

A continuat alpinismul de performanta pana in decada anilor ’80, urcand varfuri ca Tamserku, Kangtega, Aba Dablan, de peste 7000 m. A fost prezent in expeditia ce a atins la 4 ianuarie 1958 Polul Sud cu vehicule (tractoare cu senile), s-a intors in Himalaya in cautarea miticului Yeti, a incercat in 1960-1961 - fara succes - sa urce Makalu (8470 m) fara butelii de oxigen. Ultima premiera a fost in anul 1985, cand, la 66 de ani, impreuna cu astronautul Neil Armstrong (cuceritorul Lunii), a aterizat la Polul Nord. Devenea astfel primul om care a atins cei trei „poli ai Lumii”: Polul Nord, Polul Sud si Everestul. Din anul 1985, a fost ambasador al tarii sale in India, Nepal si Bangladesh. In 1991, era desemnat Reprezentant Special UNICEF pentru copiii din Himalaya, iar in 1995 primea de la regina Marii Britanii distinctia maxima existenta in Regatul Unit: Jarretiera.

In Noua Zeelanda, chipul cuceritorului Everestului impodobeste bancnotele de 5 dolari, fiind singurul neozeelandez care a aparut, in timpul vietii, pe o bancnota in circulatie in tara sa.

Chiar si la 78 ani era o persoana foarte ocupata. Patru luni pe an calatorea prin lume pentru a tine conferinte si a strange fonduri pentru actiunile umanitare din Himalaya. Iar restul de 8 luni, il petrecea in casa sa din Auckland - cu vedere spre mare, nu spre munte - scriind, raspunzand la scrisori, facand noi proiecte…

Hillary si-a educat copii in spiritul vietii in aer liber, camping, pescuit, excursii, dar fara sa îi tenteze sa practice alpinismul tehnic. Si cu toate acestea, unul dintre fiii lui a reusit sa urce Everestul. Dupa anul 1953, peste 1000 de persoane au urcat pe Everest, fapt favorizat de deschiderea Tibetului (incepand din anul 1979) pentru expeditii montane. In anul 1978, Reinhold Messner si Peter Habeler au fost primii care au ajuns pe varf, fara ajutorul buteliilor de oxigen. Iar in 1980, polonezii Chichy si Wielicki au atins varful in plin sezon hibernal. Ulterior, Everestul a fost urcat si coborat intr-o tura de 22 de ore, coborat pe schiuri sau in balon.

Dupa Sir Edmund Hillary, urcarea pe Everest a ajuns „ca oricare calatorie turistica, doar ca destul de scumpa”. Cert este ca oamenii care doresc sa urce Everestul au acest drept, si o vor face si in continuare.

Cu o saptamana in urma, legendarul alpinist, aventurier si filantrop a plecat sa se alature lui Norgay, care a murit in 1986. Sa ia in piept impreuna varfurile Cerului.

Niciun comentariu: