luni, 4 februarie 2008

VARFUL EVEREST SAU ACOPERISUL LUMII

Varful Everest este cel mai inalt punct de pe Pamant, cu o altitudine de 8.848 m de la nivelul marii si se afla situat in muntii Himalaya, pe granita dintre Nepal si Tibet. Numele englezesc de Everest a fost dat dupa geodezul militar Sir George Everest (1790-1866) care a fost din 1823 seful Serviciului Geodezic al Indiei.

I s-a spus mai intai “Peak al XV-lea”. Asta desi intr-o carte tibetana de la inceputul secolului al XV-lea era numit Tschoumou Lancma (europenizat a sunat “mai bine” Chomolungma). In cele din urma a fost “botezat” dupa numele unui sef al serviciului geodezic al Imperiului britanic al Indiilor, George Everest.

Detaliile descoperirii Everestului raman inca obscure, ca si cum ar masca un mit. Potrivit versiunii cele mai plauzibile, in 1856, in incinta Biroul britanic topografic al Indiilor a intrat precipitat un angajat aflat in serviciul lordului Andrew Waugh, inginerul-sef al Indiei (pe atunci colonie britanica). Acesta i-a spus ca un calculator bengalez (atentie, la acea data termenul de calculator desemna o meserie, un meserias si nu o masina construita de om) pe numele sau Radhanath Sikhdar, lucrator la biroul topografic din Calcutta, “a descoperit cel mai inalt munte al planetei”.
Muntele in chestiune, denumit de tibetani CHOMOLUNGMA (Mama Universului) sau de nepalezi SAGARMATHA (Zeita Cerului), avea sa fie masurat de specialisti trei ani la rand, fiind plasat in lantul Himalaya din regatul interzis al Nepalului. Calculele trigonometrice ale lui Sikhdar nu-l inselasera insa. Sikhdar prevazuse toti factorii care-I puteau influenta rezultatele, respective curbura Terrei, refractia aerului, marja de eroare a firului de plumb.

Cu toate ca este cunoscut inca din anul 1865, primele incercari de cucerire ale varfului au fost facute abia in 1921 de catre membrii Clubului Alpin al Societatii Regale de Geografie din Marea Britanie.

Primele expeditii au reusit sa gaseasca si sa traseze cele mai facile trasee catre maestuosul varf Everest. Traseele dificile, ghetarii imensi, vremea aspra si foarte schimbatoare, precum si lipsa oxigenului la altitudini de peste 8.000 m au facut ca multe tentative de escaladare sa se termine cu esecuri totale.

Primul alpinist care a reusit sa treaca de bariera de 8.000 m, a fost britanicul George Mallory, care a disparut pe muntele Everest, pioletul sau fiind gasit ulterior la altitudinea de 8.500 m de un alt grup de alpinisti 9 ani mai tarziu. Toate aceste tentative care aveau punctul de plecare din Tibet au fost intrerupte de faptul ca Tibetul a fost ocupat de China in 1950, astfel granitele au fost inchise timp de 15 ani. Exploratorii au fost nevoiti sa caute alte trasee spre varf, cu punctual de plecare din Nepal. Tehnologia avansata privind tuburile de oxygen, precum si cele privind echipamentele de escaladare, dar si experienta acumulata in timp au dus la prima cucerire cunoscuta a varfului Everest, aceasta avand loc la 29 mai 1953, 11:30, ora locala. Performanta a fost realizata de neozeelandezul Edmund Hillary si serpasul Norgay Tenzing intr-un asalt final spre varful Nordic plin de pericolele ghetarilor si vremii deosebit de aspre, dar sustinut de o expeditie bine pusa la punct la care au participat sub conducerea colonelului John Hunt, a numai putin de 11 alpinisti si peste 300 de serpasi din Nepal. De atunci si pana in zilele noastre au urcat pe Everest 1491 de alpinisti din care 175 din ei au pierit.

Prima expeditie romaneasca a pornit pe 27 martie 2003 cu destinatia Varful Everest, numarand 10 membri si fiind condusa de experimentatul alpinist David Neacsu, carora li s-a alaturat si prima femeie serpas, Lakpa, atingand varful pe 29 mai, ora locala 8:10, primul fiind Teodor Tulpan, urmat de Marius Ganea si Lucian Bogdan. Ei au stat pe varf o jumatate de ora, la temperatura de -400 si un vant de peste 100 km/h, iar la intoarcere Teodor Tulpan a zburat cu parapanta, stabilind si un record, cel mai lung zbor, ce a durat peste 30 de minute.
Cu toate ca in ultimii ani numarul expeditiilor care reusesc escaladarea varfului sunt mai numeroase, varful Everest ramane o mare porovocare pentru alpinisti si este cel mai escaladat varf al tuturor timpurilor.

Niciun comentariu: