luni, 4 februarie 2008

ZAPADA SI SECRETELE EI

„Zapada: manifestare idoata a apei”
Robert Desnos, poet

Literatura a cantat la nesfarsit zapezile vesnice, insa, in realitate, nici o masa de zapada nu are durata infinita, deoarece sfarseste prin a se topi, prin a se evapora sau prin a se transforma in gheata ce se scurge intr-un interval de timp mai mult sau mai putin scurt spre mare, uriasul rezervor al apei pamantesti. Numai mantia de zapada poate fi vesnica.

Aceste mantii nu sunt numai in functie de inaltimea muntilor, ci si de latitudinea locului. Astfel, in regiunile polare ele incep la nivelul marii. In Alpi, zapezile vesnice coboara pana la altitudinea de 2630 metri, pentru ca in Pirinei sa se opreasca la o suta de metri mai sus. Pe versantul nordic al Himalayei, linia medie a zapezilor vesnice este la 5700 metri altitudine, in timp ce pe cel sudic ea coboara pana la 4900 metri, din cauza marilor ninsori provocate de muson. Dar, mantii vesnice de zapada sunt si in Africa ecuatoriala. Varfurile muntilor Kenya si Kilimandjaro sunt intotdeauna acoperite de zapezi.

Un fulg de zapada obisnuit cantareste in medie 0, 0001 grame. Zeci de mii de fulgi cantaresc doar un gram. Densitatea aproximativa a zapezii este de cinci ori mai mica decat cea a apei.

Conform unor estimari pe baza de calcul, toata zapada existenta pe Terra in cursul lunii august, luna cand media zapezii cazute pe planeta este minima, ar atinge circa 7400 miliarde tone.

Mantia de zapada de pe planeta noastra reflecta in spatiul cosmic aproape 90% din energia radianta a Soarelui. Cu toate ca este constituita din gheata incolora, zapada este totusi alba din cauza nenumaratelor cristale din care e formata. Ele reflecta toate luminile de unda ale radiatiilor solare, al caror ansamblu, conform teoriei lui Newton, da albul. Dimineata, inainte de rasaritul Soarelui, zapada ne apare de un roz rece, cu umbre azurii de o rara frumusete. In timpul zilei are sclipiri aurii - pe un fond galben, aproape metalic, iar seara predomina culoarea violet.

In intervalul 14-15 aprilie 1921, in Silver Lake (vestul SUA) a cazut o ninsoare extrem de bogata, zapada atingand grosimea de 192 cm. Acest fenomen a facut ca localitatii sa i se atribuie titulatura de recordmena mondiala pentru cea mai mare cantitate de zapada cazuta in 24 de ore.

Polul zapezii de pe Terra este statiunea Paradise Ranger din nord-vestul SUA (statul Washington). Grosimea stratului de zapada cazuta intre 1 noiembrie 1955 si 1 noiembrie 1956 a atins inaltimea de 24, 40 metri. In aceasi statiune, intre 19 februarie 1971 si 18 februarie 1972 s-a inregistrat o cadere de zapada de 31 metri.

Thompson Pass este locul unde s-a inregistrat cea mai mare cantitate de zapada la o singura ninsoare. Situata in Alaska, localitatea a cunoscut o ninsoare prelungita intre 24 si 31 decembrie 1954, cand stratul de zapada a masurat 4,45 metri. In 1935, in Colorado (SUA) zapada cazuta in 24 de ore a atins inaltimea de 1,93 metri.
Cand iarna este pe sfarsite in emisfera nordica, se estimeaza ca, totusi, pe ambele emisfere ale Globului toata zapada ar cantari aproximativ 13 500 miliarde tone!





Niciun comentariu: