Orientarea turistica a aparut in tarile nordice spre sfarsitul secolului XIX, extinzandu-se apoi pe toate continentele lumii civilizate, mai putin in Africa. Putem aprecia aceasta activitate ca fiind situata la granita dintre competitie, sport si drumetie.
Norvegienii au organizat la 3 mai 1897, in localitatea Bergen, primul concurs de orientare, in fapt o mini-expeditie turistica, si au denumit-o atunci „sportul padurilor”. Se spune ca acolo unde exista o padure, exista si posibilitatea organizarii unei concurs de orientare. Cinci decenii mai tarziu, la 27 octombrie 1947, turistii din Arad, buni cunoscatori ai muntilor Zarand, organizeaza primul concurs de orientare turistica din tara noastra intitulat «Cupa Zarandului».
Evenimentul a fost comentat cu interes de presa vremii, care semnala „aparitia unui nou sport, demult asteptat de tineretul nostru” (Turismul popular).Fondatorul acestei intreceri sportive a fost regretatul tehnician Coloman Davidhazi (1913-1987), cel care a format numeroase generatii de sportivi si arbitri, la randul lor propagatori ai orientarii sportive in orasele Iasi, Sibiu, Cluj, Bucuresti si Timisoara unde, în perioada 1950-1952, au avut loc primele intreceri de gen. Datorita acestor inimosi sustinatori, darza si minunata disciplina este astazi sportul preferat a mii si mii de tineri si varstnici, iubitori de turism, de miscare in aer liber, participanti fideli ai competitiilor cu caracter de masa ori de performanta.
Pe meleagurile noastre, orientarea turistica a presupus initial parcurgerea unor trasee montane dup marcajele existente, folosind hartile turistice obisnuite si busola. Scopul sau este largirea orizontului de cunoastere, intarirea capacitatii fizice si intelectuale, miscarea in aer liber, destinderea, cat si performanta.
Pe parcursul celor patruzeci de editii a „Cupei Zarandului”, organizatorii au promovat o serie de inovatii in tehnica orientarii sportive, au realizat harti tip scoala si de competitii la nivel national si international, contribuind la ridicarea calitativa a acestei discipline.In anul 1990 ia fiinta Federatia Romana de Orientare (F.R.O.), ca federatie de sine statatoare, dupa ce a functionat vreme de 30 de ani ca o subcomisie in cadrul Federatiei de Turism - Alpinism.
Romania este cea de a 35-a tara afiliata la Federatia Internationala de Orientare (I.O.F.), for constituit in anul 1961.
Putina lume stie ca Romania detine recordul absolut prin cea mai numeroasa participare la un singur concurs si anume: «Cupa Chemarea toamnei», desfasurata in Parcul „Dumbrava” din Sibiu, in anul 1980, la care au participat 38.123 de orientaristi.
Astazi, orientarea turistica se afla intre sporturile preferate ale scandinavilor, in unele tari fiind considerat chiar sport national.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu