luni, 4 februarie 2008

MANASTIREA DINTR-UN LEMN

Nu departe de municipiul Ramnicu Valcea (26 Km), in comuna Francesti, ascunsa si pazita de stejari seculari aidoma celui din care a fost zamislita, se afla Manastirea Dintr-un Lemn.

Legenda lacasului e simpla. Pe acelasi loc de astazi isi avea stana un cioban. Cum se intampla in povesti, intr-o noapte i se infatiseaza in vis Maica Domnului care-i porunceste sa taie numaidecat stejarul batran din dosul stanii. Ciobanasul nostru, speriat ca i s-ar putea intampla ceva daca nu executa porunca, dobori arborele, iar in mijlocul sau gasi o icoana pe care o duse in biserica satului. Dar noaptea urmatoare aceeaşi Maica Domnului i se arata in vis care-i porunceste: „Dorinta mea este ca tu sa ridici, pentru mine, o manastire din acest stejar”. Atunci, ciobanul ajutat de tovarasii sai a construit o bisericuta de lemn, pe radacina stejarului fiind zidit altarul.

Este lucrata din barne groase incheiate in „coada de randunica”. Are forma dreptunghiulara, cu o lungime totala de 13 metri, latime de 5,5 metri si inalta de 4 metri. La exterior este inconjurata de un brau in torsada, sapat in grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fara turla.

In jurul bisericutei de lemn, voievodul-ctitor Matei Basarab (1632-1654) a ridicat Biserica Mare, din piatra. Aici este pastrata cu multa sfintenie icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, de care se leaga infiintarea acestui asezamant monahal. Ea constituie odorul cel mai de pret al Manastirii Dintr-un Lemn si a fost lucrata inainte de anul 1453, la Bizant sau Constantinopol.
Puterea iconitei este de necontestat. Unii semeni de-ai nostri s-au vindecat de boli cumplite in fata carora medicina devenise neputincioasa, altii au redescoperit bucuria si alinarea sufletească de care aveau nevoie pentru a continua lupta cu greutatile vietii.

In comparatie cu numeroasele edificii religioase ridicate de Stefan cel Mare in Moldova sau Neagoe Basarab si Constantin Brincoveanu in Muntenia, bisericile si manastirile mostenite de la Matei Basarab sunt mai simple, stilul lor e mai apropiat de cel popular, mai usor de inteles.

Declarata monument istoric de secol XVII, Manastirea Dintr-un Lemn este, in acelasi timp, loc de rugaciune pentru marinari si aviatori.
In apropiere se afla doua binecunoscute manastiri ce asteapta a fi vizitate: Surpatele si Govora, dar despre ele vom vorbi cu alta ocazie.

Niciun comentariu: