luni, 4 februarie 2008

MANASTIREA MOLDOVITA

In satul sucevean Vatra Moldovitei, la aproximativ 15 km de comuna Vama, ziduri puternice, inalte de 6 metri, adapostesc in incinta lor unul din cele mai stralucitoare monumente de arta ale plaiurilor moldovene - Biserica Moldovita. A fost ridicata in anul 1532 din porunca lui Petru Rares, voievod viteaz, dar si mare iubitor de cultura, de frumos. Toate constructiile din vremea sa au continuat stilul arhitectonic moldovenesc din vremea tatalui sau, nebiruitul Stefan.

La cinci ani dupa ce a fost ridicata, biserica Moldovita, remarcabila pana atunci prin eleganta liniilor arhitecturale, isi va spori frumusetea si prin pictura interioara si exterioara. Culorile, nuantele, ca şi compozitiile picturii exterioare de la Moldovita nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale binecunoscutului Voronet.

Manastirea Moldovita este un asezamant de maici, cu hramul Buna Vestire. Inconjurata de Obcinile Mari, lacasul se bucura de vecinatati deosebite, numai bune pentru cei care prefera viata la cort sau vor sa se bucure de natura si de liniste.

Dupa ce vizitati incinta manastirii, foarte bine intretinuta de maicute, puteti merge la interior, unde picturi foarte frumoase asteapta sa fie descoperite. Cereti maicilor sa va fie ghid si veti afla multe lucruri nestiute despre Manastirea Moldovita. Nu uitati sa vizitati si muzeul, a carui principala atractie este un mar de aur. Nu va spunem de unde este si cum a ajuns acolo, ci va lasam sa mergeti singuri si sa descoperiti.
Tot in muzeu sunt expuse piese de broderie, sculptura in lemn (jiltul ctitoricesc a lui Petre Rares, mobilier bisericesc de secol XVII), icoane, carti bisericesti, ceramica decorativa si piese arhitectonice din lut ars, descoperite in timpul sapaturilor arheologice.

Cat despre cazare, agroturismul e in floare. Gasiti la tot pasul pensiuni, de doua sau trei margarete, ba chiar si cateva moteluri. Desi preturile sunt aproximativ aceleasi (pentru mai multe zile se pot negocia) subsemnatul va recomanda sa incercati la o casa de om gospodar, ca sa gustati din bucatele specifice zonei. Iar daca omul cu pricina va poate duce si la o stana, cu atat mai bine, mai ales ca nu trebuie sa ratati ocazia de a manca balmos (cas dulce amestecat cu putina faina si fiert in lapte de oaie).

Din Vatra Moldovitei ajungeti foarte usor la Sucevita, unde o alta celebra manastire asteapta sa fie vizitata.

Niciun comentariu: